Endüstriyel Tasarım Devir İşlemleri
Endüstriyel Tasarım Devir İşlemi ile tescil sahipleri artık aitliğini istemedikleri tasarımlarının haklarını bu sayede bir başkasına aktarabilerek, tasarım tescil haklarından ayrılabilmektedirler.
Endüstriyel Tasarım Devir işlemi, tasarım tescillerinin hukuki olarak aitliklerinin bir başkasına geçebilmesini sağlayarak, söz konusu olan tesciller hakkında yapılan faaliyetlerin yasalara uygun olmasını sağlamaktadır.
Tasarım tescil devir işlemleri gerçekleştirilirken Sınai Mülkiyet Kanunu göz önüne alınarak prosedürler uygulanmaktadır. Bu kanun kılavuz olarak gösterilirken herhangi bir sorun ile karşılaşıldığı zaman, çözüm için müracaat edilebilecek en önemli kaynak Türk Patent ve Marka Kurumu olacaktır.
Her ne kadar noter onayı, devir sözleşmesinin taraflar bakımından kurulmuş olması için yeterli olsa da devrin üçüncü kişilere karşı da hüküm ifade edebilmesi için, tasarım devrinin Türk Patent ve Marka Kurumuna kaydettirilmesi gerekmektedir.
Tasarım devir sözleşmesinin içeriği
Endüstriyel Tasarım Tescil Devir Tarafların hak ve yükümlülüklerini detaylı bir şekilde düzenleyen çok kapsamlı bir sözleşme yapılabileceği gibi, çok kısa bir sözleşme de aşağıdaki hususları içermesi koşuluyla devrin kaydının yapılabilmesi için yeterli olacaktır:
Devreden ve devralanın kimliğine ilişkin bilgiler,
Devir yapılan tasarımın başvuru veya tescil numarası,
Çoklu Endüstriyel Tasarımlarda kısmi devir yapılacaksa, Devir yapılan tasarımların tasarım sıra numaraları belirtilmelidir,
Endüstriyel Tasarım Devir sözleşmesinin yabancı dilde olması halinde yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesinin yanında sunulması gerekmektedir.
Tescil kapsamındaki tüm tasarımlar için yapılan endüstriyel tasarım devir kaydı da gerekli evrakların devir dosyasına aktarılması ile işlemler tamamlandıktan sonra takip eden aya ait Endüstriyel Tasarımlar Bülteni’nde ilan edilmektedir. Bu şekilde endüstriyel tasarım hakkı tam devir ve kısmi devir işlemi tamamlanmaktadır.