Helal Gıda Belgesi
Helal Gıda Belgesi, helal belgesindeki genel amaç İslami kriterlere göre ürün üretilmesidir. Standart içerisinde sadece İslami kriterler değil aynı zamanda da insan sağlığı ve gerekleri de göz önünde bulundurulmuştur. Standarda göre üretilen ürünlerde bir sertifika türü belirlenmektedir. Böylece hem üretici hem de tüketici standart çerçevesinde ortak bir zeminde buluşmaktadır.
Tüm insanların güvenli gıda ürünü tüketme hakkı mevcuttur. Bunun yanında Müslümanların İslami hükümlere uygun gıda, kozmetik vb. ürünleri tüketme hakkı mutlaktır. Müslümanlar yüzyıllardır İslami hükümlere uygun gıda vb. tüketim malzemelerini belirlemede sorun yaşamamışlardı. Çünkü tüketilen ürünler, içeriği daha basit olan ve çoğunlukla ev tipi ürünlerdi. Ancak, son dönemdeki teknolojik gelişmelerle birlikte, gıda sektöründeki atılım ve gelişmeler beraberinde ürün çeşitliliği ve içerik karmaşasını da getirmiştir.
Yurt içinde ve yurt dışında gıda alımları oldukça zordur. Özellikle Müslüman bir müşteri, tükettiği gıdanın kendi dini açısından Helal olup olmadığını sorgular. Bu açıdan da alacağı ürünle ilgili helal sertifikasının gösterilmesini tercih etmektedir. Yurt dışına insanı gıdalar satan üreticiler artık Helal Belgesi ile gıda satışı yapmak zorundadır. Bu şart giderek her ülkede uygulanmaya başlanmıştır. Belge sadece güvenle ilgili değil aynı zamanda da yeni pazarlar bulmayla da ilgilidir.
Müslüman birey oranının yoğun olduğu ülkelerde uygulama alanı bulan ve Malezya resmi kurumu tarafından onaylanan Helal Gıda sertifikalandırması günümüzde Ülkemizde de uygulama alanı bulmaya başladı. Üretilen ve satışa sunulan gıda ürünlerinin İslami şartlar temel alınarak Helal Gıda standardı dahilinde uygunluğunun denetlendiği ve sertifikalandırıldığı bir faaliyettir Helal Gıda Sertifikalandırması.
Malezya ilgili resmi kurumunun yayınladığı kontrol soru listelerine göre gıda üretici ve sunucusu kuruluş kontrolden geçirilerek bu standart kurallarına uygun olup olmadığı tespit edilmektedir. Uygunluk halinde kuruluş Helal Gıda (Halal Food) sertifikası ile ödüllendirilmektedir.
Helal Gıda Belgelendirmenin Yararları Nedir?
- Ürün ile üreticinin Küresel İslam Toplumu içerisinde daha sağlıklı koşullarda beslenmesi sağlanır.
- Üretici tarafından üretilen ürünlerin İslami kriterlere uygunluğu ve güvenilirliği kanıtlanır.
- İslami kriterlere uygunluk sayesinde üreticiler daha fazla ve geniş bir pazara sahip olurlar.
- Ürünlerin tamamı hem Müslüman toplumlarda hem de çeşitli İslami vakıflarda tanıtılır.
- Farklı ülkelerde açılan fuarlara katılım sağlanır. Çünkü bazı fuarlar katılım için bu belgeyi şart koşmaktadır.
Ürünün hem yapım hem de üretim aşamasındaki kalite standartları ortaya çıkartılır. Belge bir nevi ürünle ilgili bir bilirkişi raporu şeklinde görev alır. Sadece güvenilirlik değil ürünle ilgili kalite standartları da ortaya koyulur.
Helal ürün; öncelikle temiz ve güvenilir ürün demektir. Bunun yanında hammadde girişinden son ürünün tüketimine kadar olan tüm aşamalarda, İslami hükümlere uygun içerik, hammadde, faaliyet ve süreç ile üretilen ürün demektir. Bu bağlamda İslam dinince yasaklanmamış ürünler Helal olarak nitelendirilmektedir. Helal olmayan (haram) ürünlerin bir kısmı aşağıda listelenmiştir:
- İslami kurallara göre kesin bir delille açık bir şekilde yasaklanmış olan her türlü ürün, faaliyet,
- Domuz veya yabani ayı,
- Köpek, yılan veya maymun,
- Pençe ve ön dişleri olan aslan, kaplan vb. etobur hayvanlar,
- Kartal, akbaba vb. avcı kuşlar,
- Fare, kırkayak, akrep ve benzeri zararlı hayvanlar,
- Arı, karınca ve ağaçkakan gibi İslami hükümlere göre kesimi yasaklanmış hayvanlar,
- Bit, sinek, at sineği ya da diğer benzeri hayvanlar gibi genelde insanlar arasında iğrenilen ve istenmeyen hayvanlar,
- Kurbağa, timsah ve diğer benzeri hem karada hem suda yaşayan hayvanlar,
- Pulu olmayan herhangi bir deniz canlısı,
- İslami kurallara göre kesilmeyen herhangi bir hayvan,
- Kan ya da kanla karıştırılmış hazır yemekler,
- Suda yaşayan ve İslami hükümlere göre avlanmayan hayvanlar (sudan canlı avlanmayan ya da ölü avlanan hayvanlar),
- Alkollü, zehirli veya zararlı içecekler veya bunlarla karışmış olan maddeler.