ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi kuruluşların gıdanın insan tüketimi için güvenli olmasını sağlamak için gıda güvenliği tehlikelerini kontrol etme yeteneklerini gösterdikleri uluslararası gıda güvenliği yönetim sistemi standardıdır. ISO 22000:2018 gıda güvenliği yönetim sistemi standardı, boyutu ne olursa olsun, gıda zincirinin herhangi bir alanında yer alan her tür kuruluş için geçerlidir.
ISO 22000, bir gıda güvenliği yönetim sistemi için gereksinimleri açıklar ve bir kuruluşun gıda güvenliği tehlikelerini kontrol edebileceğini göstermek için hangi gereksinimleri karşılaması gerektiğini belirler.
Güvenli olmayan gıdaların sağlık üzerinde ciddi sonuçları olabilir, bu nedenle gıda tedarik zincirindeki kuruluşların süreçlerinin ve ürünlerinin güvenli olduğundan emin olmak için adımlar atması çok önemlidir. Günümüzde birçok gıda ürünü ulusal sınırları aşarak gıda güvenliği yönetimi için küresel bir standarda duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. ISO 22000 , gıda güvenliğiyle ilgili tehlikeleri tanımlamaya ve kontrol etmeye yardımcı olmak için kuruluşların izleyebileceği yönergeler sağlayarak bu ihtiyacı karşılar.
ISO 22000:2018 Belgesi Neden Gereklidir?
Ekipman, paketleme malzemesi, temizlik malzemeleri ve katkı malzemeleri üreticileri gibi ilişkili kuruluşlar da dahil “tarladan sofraya” gıda zincirindeki tüm kuruluşlar için gerçek bir uluslararası standarttır. ISO 22000:2005 ayrıca ISO 9001:2008 gibi kalite yönetim sistemleri ile kendi gıda güvenliği yönetim sistemlerini birleştirmek isteyen tüm kuruluşlar içindir.
ISO 22000:2018 Gıda Güvenlik Sistemi Ne İşe Yarar?
ISO 22000, bir kuruluşun aşağıdaki gereksinimleri karşılamasını sağlar:
- Gıdayı tüketici için güvenli hale getiren uygun bir gıda güvenliği yönetim sistemini planlamak, uygulamak, işletmek, sürdürmek ve güncellemek
- Tüketici gereksinimleri, uygun gereksinimlere uygunluk yoluyla değerlendirilir, değerlendirilir ve gösterilir.
- Gıda güvenliği konuları tedarikçilere, müşterilere ve gıda zincirindeki diğer ilgili taraflara etkin bir şekilde iletilir.
- Kendi beyan ettiği gıda güvenliği politikasına uygunluk.
- ISO 22000:2018 gerekliliklerine uygunluğun gösterilmesi, iç ve/veya dış kaynakların kullanılmasıyla gerçekleştirilebilir.
ISO 22000:2018 Gıda Güvenlik Sisteminin Firma Adına Faydaları:
- Rekabet gücü yaratarak pazarlamada rakiplerin önüne geçilmesini sağlar.
- Çalışanların hijyen ve gıda güvenliği konusunda bilinçlenmesini sağlar.
- Gıda mevzuatına ve kanunlara uyumluluğu sağlar.
- Müşteri güvenini ve memnuniyetini sağlar.
- Avrupa Birliği içinde ve dışında ticaret kolaylığı sağlar.
- Düzeltici yerine önleyici metotlar kullanımı ürün kayıplarını engeller.
- Ürün kalitesi gelişir.
- Güvenlik konularına genel bir yaklaşım sağlar.
- Spesifikasyon ve yasal mevzuatla uyum içinde olunduğunun kanıtıdır.
- Potansiyel tehlikeler başlangıçta ortaya çıkarılır ve giderilebilir.
- Gıda kökenli tehlikelerin ekonomik bir şekilde kontrolünü sağlar.
- Proses kontrolü ile hatalı ürün üretme riskinin azaltılmasını sağlar.
- Güvenli olmayan ürünün üretimi ve satışı riskini azaltır.
- Üretilmiş olan ürünün kalite kontrolünden, önleyici kalite güvencesine geçişi sağlar.
- Gıda zehirlenmeleri ve ölüm risklerinin düşürülmesini sağlar.
- Resmi denetimlerde karşılaşılan sorunların en aza indirilmesi için yöntem tanımlar.
- Gıda israfının (gıda bozulmaları, vb.) ve bu israftan kaynaklanan maliyetlerin en aza indirilmesini sağlar.
- Çalışma ortamının iyileşmesini sağlar.
- Gıda tedarik zincirinde iyi bir yer edinme / güven oluşturmayı sağlıyor.
- Uluslararası pazarlara girişte ilk talebi karşılar.
- Yönetim etkinliğini arttırır.