PLUSMARK Marka Patent Tescil ve Yabancı Personel İşlemleri

Marka Lisans İşlemleri

Marka Lisans İşlemleri Markanın lisansı tescil edildiği hizmetlerin veya ürünlerin bir kısmı ya da tamamı için bir başka kişiye lisans yoluyla verilebilir. İnhisarı lisans ve inhisarı olmayan lisans şeklinde iki türü vardır.

İnhisarı lisans, lisans veren başkasına lisans veremez, marka üzerindeki hakkını açık tutmadığı sürece kendisi de markayı kullanamaz. Lisans sözleşmesinde aksi karşılaştırılmamışsa inhisarı lisansa sahip olan kişi, üçüncü kişiler tarafından marka sahibinin markadan doğan hakkına tecavüz etmesiyle, marka sahibinin yasalar yoluyla açabileceği davaları kendi adına açabilir.blank

İnhisarı olmayan lisans da ise marka lisans sahiplerinin böyle bir durumda lisans açma hakkına sahip değildirler. Eğer sözleşmede karşılaştıramamışsa lisans sahipleri, lisanstan doğan haklarını üçüncü kişilere veremez. Buna alt lisans veremez de denilebilir.

Markalaşmaya önem veren firmalar için lisans anlaşmaları gelir sağlamaktadır. Markalar üzerindeki lisans talepleri, o markanın ne kadar değer gördüğünün ve tercih edildiğinin kanıtıdır. Bu durum marka sahiplerinin gerçek anlamıyla da marka oluşturabildiklerinin de bir göstergesidir. Marka sahipleri tescilli markalarını tek eline almışlar ve sonsuz kullanım hakkı sahibi olmuşlardır. Bu hak kendilerine lisans anlaşmaları ile gelir elde etme olanağı da sağlamaktadır.

Marka lisans sözleşmesinin Kanunen yazılı olarak yapılması şarttır. Ancak noterde yapılma zorunluluğu yoktur. Lisans sözleşmesinin unsurları, içeriği, süresi taraflar arasında kural olarak serbestçe belirlenebilmektedir.

Marka hakkı, tescil edildiği mal veya hizmetlerin bir kısmı ya da tamamı için lisans sözleşmesine konu olabilmektedir.

Lisans sözleşmesinin Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde sicile kaydı tarafların haklarının korunması açısından önem arz etmektedir.

PLUSMARK Marka Patent Danışmanlık olarak Firmamız, bünyesindeki deneyimli Marka ve Patent Vekilleriyle Marka Devir Hizmeti Vermektedir.