PLUSMARK Marka Patent Tescil ve Yabancı Personel İşlemleri

Şirketlerde Yabancı Personel Çalışma İzni Başvurusu

Şirketlerde Yabancı Personel Çalışma İzni Başvurusu izni alması konusunda Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım yapan gerçek ve tüzel kişiler hakkında 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu uygulanmaktadır. Yabancı Sermayeli şirket sahipleri ve ortakları 4875 Sayılı kanun kapsamına girmemektedir. Bu yabancılar hakkında 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve 4817 sayılı uygulama yönetmeliği hüküm doğurmaktadır.Şirketlerde Yabancı Personel Çalışma İzni Başvurusu

Çalışma İzni başvuruları şirket ortağının Türkiye’de ikamet etmesi durumunda yurtiçinden, diğer hallerde uyruğunda bulunduğu veya sürekli ikamet ettiği ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliği aracılığı ile yurtdışından yapılmaktadır.

Yurtiçinden müracaatlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, yurtdışından yapılan başvurular ise Dış Temsilciliklere yapılmaktadır. Yurtiçinden başvuru yapacak olan yabancı uyruklu şirket ortağının Türkiye’de en az 6 ay süreli ikamet iznine sahip olması gerekmektedir.

Çalışma İzni alım süreci, izin başvurusunun yapıldığı tarih itibari ile 30 gün olarak belirtilmektedir. Bu süre Bakanlıkta dosya takibinin yapılmaması halinde 45 ila 60 arasında güne kadar uzayabilmektedir. Bu sebepten ötürü başvurunuzun mevzuata uygun yapılması ve başvuru dosyanızın takibi büyük önem arz etmektedir.

Çalışma izni olmaksızın işletmelerde yabancı personel çalıştıran işletmelere idari para cezası uygulanır. Ayrıca izin alınmadığı halde, yabancı şahsın SGK işlemlerini gerçekleştiren işletmelere de idari para cezası uygulanmaktadır. Para cezasının yanı sıra yabancı şahsın sınır dışı edilmesi söz konusu olabilmektedir.

Şirketlerde Yabancı Personel Çalışma İzni Başvurusu Nereye Yapılır?

Çalışma izni başvurusu yabancının ülkemizdeki durumuna istinaden yurt içinden ya da yurt dışından gerçekleştirilebilmektedir. Yabancının Türkiye’de geçerli bir ikamet izni var ise başvuru doğrudan Çalışma Bakanlığına yapılabilmektedir. Yabancının ikamet izninin minimum 6 (altı) aylık olarak hazırlanmış olması gerekmektedir. İkamet izni belgesi 6 (altı) ayın altında hazırlanmış yabancıların başvuruları değerlendirilmeye alınmamaktadır.

Doğrudan Bakanlığa başvuru yapabilmek için yabancının ikamet izin türünün turistlik ikamet olması gerekmektedir. Turistlik mefhum ikamet izni dışındaki ikamet izinleri ile yapılan çalışma izni başvuruları Bakanlıkça kabul edilmemektedir.

Yurtdışı Çalışma İzni Başvurusu Nereye, Nasıl Yapılır?

Yabancı personellerin kendi ülkelerinden yapıkları başvuru türüne “yurt dışı çalışma izni başvurusu” denmektedir. Yurt dışı çalışma izni başvuruları kişinin uyruğunun bulunduğu ülkeden ya da kişinin oturum izninin bulunduğu bir ülkeden yapılabilir.

Yurt dışı çalışma izni başvurularında başvuru mercii ülkelere göre farklılık gösterebilmektedir. Birçok ülkede başvurular Türk Büyük Elçilikleri tarafından kabul edilmektedir. Fakat Hindistan, Nepal, Suudi Arabistan gibi ülkelerde başvurular Konsolosluklar ile anlaşmalı özel acenteler tarafından alınmaktadır.

Başvuru için gerekli belgeler ve başvuruda ödenen işlem ücretleri ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Firmamız ile iletişime geçerek izin almak istediğiniz yabancının uyruğuna göre istenilen belgeler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Yurt Dışı Çalışma İzni Başvurusu Adımları

  • Yabancının uyruğunun bulunduğu ülkede bulunan Türk Büyük Elçiliği ya da acenteden yabancı adına randevu alınmalıdır.
  • Randevu tarihinde başvuru belgeleri ile Konsolosluğa gidilmelidir.
  • Konsolosluğa yapacağınız başvuruya istinaden Konsolosluk tarafından yabancı personelinize 16 haneli bir referans numarası verilir.

Bu referans numarası Çalışma Bakanlığına yapılacak başvuruda kullanılacaktır.

  • Referans numarası ile Çalışma Bakanlığına, çalışma izni başvurusu yapılır.
  • Çalışma izninin olumlu değerlendirilmesi halin yabancı personeliniz ilk başvuru yaptığı Konsolosluğa ya da acenteye gitmelidir. Konsoloslukta yabancının pasaportuna çalışma vizesi basılır ve bu işlem sonrası yabancı Türkiye’ye gelebilir.
  • Kişinin Türkiye’ye geliş tarihi itibari ile yabancının SGK girişi yapılarak, yabancı Türkiye’de çalışmaya başlayabilir.

Yabancı personel çalışma izni başvuruları hakkında ücretsiz bilgi almak için lütfen PLUSMARK Marka Patent Danışmanlık firmasını aramak için çekinmeyiniz.