Uluslararası Endüstriyel Tasarım Tescili
Uluslararası Endüstriyel Tasarım Tesciline dair Lahey Sistemi ekonomik, kolay ve etkin bir tescil sistemine duyulan ihtiyaç dolayısıyla ortaya çıkmıştır.
Lahey Anlaşması aşağıda adı geçen üç farklı Metinden müteşekkildir:
– 2 Temmuz 1999’da kabul edilip, 23 Aralık 2003’te yürürlüğe giren (1999) Cenevre Metni
– 28 Kasım 1960’ta kabul edilip, 1 Ağustos 1984’te yürürlüğe giren (1960) Lahey Metni
– 2 Haziran 1934’te kabul edilip, Haziran 1939’da yürürlüğe giren (1934) Londra Metni
Ülkemiz 23 Aralık 2003’te yürürlüğe giren 1999 Cenevre Metnine katılmış olup, Türkiye’nin bu Anlaşmaya katılımının uygun bulunduğuna dair 5117 Sayılı Kanun 14 Nisan 2004 tarih ve 25433 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Tesciline İlişkin Lahey Anlaşması’nın Cenevre Metni’ne 1/1/2005 tarihinden geçerli olmak üzere katılmamız hakkında 2004/7849 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ise 23 Eylül 2004 tarih ve 25592 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu karar uyarınca Anlaşma’nın Cenevre Metni’nin uygulamaya geçiş tarihi 1/1/2005 olarak belirlenmiş ve bu tarih itibariyle Enstitümüz uluslararası başvuru alma işlemlerine başlamıştır.
Lahey Anlaşması çerçevesinde uluslararası başvuru yapma olanağı anlaşmaya taraf olan bir ülke ya da hükümetler arası kuruluşta ikametgâhı veya gerçek ve faal sınaî veya ticari kuruluşu olan gerçek yahut tüzel kişiler ile anlaşmaya taraf ülke vatandaşlarına tanınan bir haktır.
1999 Metni altında geçerli olmak üzere, anlaşmaya taraf ülke sınırları içinde daimi mesken sahibi olan kişiler de başvuru hakkına sahiptirler. Lahey Sistemi; kuruluş, yerleşiklik veya tabiiyet açısından Lahey Sisteminin bir üyesiyle gerekli bağlantıya sahip olmayan gerçek veya tüzel kişiler tarafından kullanılamaz. Lahey Sistemi içerisinde olmayan bir ülkede, tasarım koruması da sağlanamaz.
Tek bir uluslararası başvuruda birden fazla farklı tasarım yer alabilir. Çoklu bir uluslararası başvuru en fazla 100 farklı tasarım içerebilir. Bununla birlikte aynı uluslararası başvuruda yer alan bütün tasarımlar Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Sınıflandırmasına göre aynı sınıfta yer alan tasarımlar olmalıdır.
(Locarno Sınıflandırması)
Uluslararası Endüstriyel Tasarım Başvurusu Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün (WIPO) internet sitesinden elde edilecek resmi formlar kullanılarak İngilizce olarak yapılmalıdır. Başvuruda, diğer bilgilerin yanı sıra tasarım veya tasarımlara ait görsel anlatımlar mutlaka bulunmalı ve koruma talep edilen taraf ülkeler başvuru formunda mutlaka belirtilmelidir.
Tasarımların uluslararası boyutta tesciline imkân veren Lahey Anlaşması Cenevre Metnine göre;01/01/2005 tarihinden itibaren Türkiye de de uygulamaya geçmiştir. Bu anlaşmaya Türkiye dahil 52 ülke üyedir. Diğer uluslararası ya da bölgesel başvurularda da olduğu gibi tek bir başvuru ile seçilen ülkelerde endüstriyel tasarım tescili ile koruma sağlamak mümkün olabilmektedir.
Böylece her ülkeden vekil bulunması, evrak hazırlanması, ülkenin para birimine göre para ödenmesi ve tercümelerin yapılması gibi işlemlerin yapılmaması gibi büyük avantajlar sağlamaktadır. Lahey Anlaşmasına göre yapılacak uluslararası işlemlerdeki yetkili kuruluş WIPO’dur.
Uluslararası başvuruda da Ulusal Başvuruda olduğu gibi yayın erteleme ve Rüçhan Hakkı talepleri yapılabileceği gibi, birden fazla tasarım ile çoklu başvuruda yapılabilir. Görsel anlatımlar yayın erteleme ya da hemen yayın talebinde bulunmaması durumunda uluslararası tescil tarihinden 6 ay sonra Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) tarafından Uluslararası Tasarım Bülteninde yayınlanır.
Uluslararası başvuru ile koruma talep edilen ülkeler arasında Türkiye’nin de yer alması durumunda Türk Patent Enstitüsü (TPE) tescili talep edilen tasarımlara ilişkin sadece bibliyografik bilgileri (başvuru sahibi, tasarımcı, vs….) Tasarım Bülteninde yayınlar. Tasarımlara ait görsel anlatımlara Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) web sitesinden veya Türk Patent Enstitüsü’nün (TPE) resmi internet sitesinde yer alan linkler aracılığıyla ulaşılabilir.
Uluslararası başvurulara ilişkin şekli inceleme Uluslararası Ofis tarafından yapılmaktadır. Bununla beraber, yapılan uluslararası başvuru ile koruma talep edilen ülkelerden inceleme ofisi statüsünde olanlar başvuruda yer alan tasarımlara ilişkin yenilik ve ayırt edicilik araştırması yapmaktadır. Görsel anlatımların uluslararası bültende yayınlanmasının ardından yapılacak itiraz işlemleri Ulusal Ofisler nezdinde yürütülür.
Avrupa Birliği’nin anlaşmaya taraf olması ile birlikte A.B. ülkelerinin tamamından tasarım koruması elde etmek mümkündür.
Uluslararası Tasarım Başvurusu için Gerekli Evraklar
Bir uluslararası başvurunun içeriğinde bulunması gerekli olan unsurlar aşağıdaki gibidir:
Başvuru Formu (başvuru sahibi hakkında bilgileri, ürün adı, belirlenen ülkeleri ve formda belirtilen diğer bilgileri içermeli.)
Tasarımın resim(ler)i (Ortak Yönetmelik ve İdari Talimatlarda belirtilen şartlara göre hazırlanmış.)
Ücretler (ücret tarifesinde belirtilen ilgili ücretler.)