Yabancı Personel Bakıcı Çalışma İzni Başvurusu
Yabancı Personel Bakıcı Çalışma İzni Başvurusu, ülkemizde çalışma hayatının giderek artan yoğunluğu ve ebeveynlerin her ikisinin de iş hayatında aktif olarak yer alması nedeniyle küçük çocuklar için bakıcı ihtiyacını zorunlu hale getirmektedir. Ayrıca, evde bakıma muhtaç hasta ve yaşlıların bulunması durumunda profesyonel bakıcı istihdamı, zaruri bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır.
Evde yabancı bakıcı çalıştırabilmek için, gerekli yasal prosedürleri tamamlayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma izni alınması yasa gereği zorunluluktur. Kaçak olarak bakıcı çalıştırmak devletin sigorta prim kaybına neden olmaktadır. Bakanlık bu kaybın önlenmesi adına denetimlerini her geçen yıl artırmaktadır. Kaçak olarak çalıştığı tespit edilen yabancılar hemen sınır dışı edilirken, işveren statüsündeki kişilere yüksek miktarda cezalar kesilmektedir.
Çalışma kanunu on beş ( 15 ) yaşından küçük çocuklar ve altmış beş ( 65 ) yaşından büyük yaşlılar için yabancı bakıcı çalıştırmaya izin vermektedir. Şayet aynı evde almak kaydı ile hastanın bakıma muhtaç olduğu doktor raporu ile belgelenebilirse altmış beş ( 65 ) yaş altı kişiler içinde yabancı bakıcı çalıştırılabilir.
Evde temizlikçi, ,bulaşıcı ve hizmetçi olarak yabancı çalıştırmanız kanunen mümkün değildir.
İkamet izni olan yabancı bakıcı çalıştırmak, çalışma izni alma açısından daha kolay ve daha az masraflıdır. Eğer çalıştırmayı düşündüğünüz yabancının ikamet izni yoksa kendi memleketindeki Türk Büyükelçiliğine çalışma izni başvurusu yapması için yönlendirebilirsiniz. Çünkü bu yöntemle alacağı çalışma izni aynı zamanda ikamet izni yerine geçeceği için, ayrıca ikamet izni almasına gerek kalmayacaktır. Dolayısıyla yabancı açısından hem zamandan hem de maliyet yönünden kazançlı olacaktır.
Hasta Bakıcı Çalışma İzni Başvurusu
Yabancı hasta bakıcı çalıştırmanın en önemli şartı, bakımı yapılacak kişinin hasta veya engelli raporuna sahip olmasıdır. Geçerli bir doktor raporu olmaksızın hasta bakıcı çalışma izni almak mümkün değildir.
Diğer Çalışma izin türlerinde sadece kadınlar izin alabilirken bu izin türünde erkeklere de izin verilebilmektedir. Yatalak ve bakımı fiziksel güç gerektiren hastaların bakımında erkek bakıcılara da izin alınabilmektedir.
Bu izin türünde bakımı yapılacak kişinin hasta raporunun olması tek kriterdir. Başvuruyu gerçekleştirecek kişinin birinci derece akraba ya da vasi olma şartı bu başvuru türünde de aranır. Çalışacak yabancı hasta bakıcının Türkiye’de geçerli en az 6 aylık ikamet iznine sahip olması zorunludur. İkamet izni olmadığı hallerde yabancı uyruğunun bulunduğu ülkenin Türk temsilciliklerinden başvuru yapabilir. Yurt dışından yapılan başvurular yaklaşık otuz gün içerisinde sonuçlanmaktadır.
Diğer yabancılarda olduğu gibi yabancı hasta bakıcı da minimum asgari ücret alır. Sigorta primleri yine bu rakam üzerinden hesaplanarak yatırılmalıdır.
Yabancı bakıcıların çalışma izni başvurularıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için PLUSMARK Marka Patent Danışmanlık Firmamızı aramaktan lütfen çekinmeyiniz.
Yabancı Bakıcı Çalışma İzni İçin Gerekli Evraklar
İşverenden İstenilen çalışma izni belgeleri;
- İşverenin e-imza sahibi olması gerekmektedir.
- İşveren ve yabancı bakıcı arasında yapılmış belirli süreli iş sözleşmesi
- İşverenin ikametgah belgesi
- İşverenin nüfus cüzdanı kopyası
- Bakımı yapılacak kişinin nüfus cüzdanı kopyası
- Bakımı yapılacak kişinin ikametgah belgesi
Yabancı Bakıcıdan İstenilecek Çalışma İzni Belgeleri;
- Pasaportun resimli sayfasının kopyası
- Türkiye’de geçerli ikamet izni kartı kopyası
- Bir adet Biometrik Fotoğraf
- Yabancının kişisel bilgileri (en son mezun olduğu okul, eşinin adı, soyadı, yurt dışı ikamet adresi vb.)